dilluns, 29 de juliol del 2024

Les novetats més destacades en relació a la Ciència Oberta: juliol 2024

Ciència Oberta  

Un mes de notícies: 


Reforma del sistema de comunicació científica

Ara farà un any, la cOAlition S va proposar cinc principis sota els quals reformar el sistema de comunicació científica (“Towards Responsible Publishing” proposal 03/07/2024”). Aquest a de permetre als investigadors compatir l’espectre complet dels seus resultats de recerca i participar en un sistema nou de control de qualitat i d’avaluació d’aquests resultats .


La cOAlitio S va encarregar a Research Consulting i al Centre for Science and Technology Studies (CWTS) que investiguessin fins a quin grau aquesta visió i principis eren compartirs per la comunitat investigadora. Com a resultat, s’acaba de publicar "Towards Responsible Publishing: Findings from a global stakeholder consultation” que mostra els resultats d’una consulta àmplia a investigadors, societats científiques i entitats finançadores, que vol saber el grau d’adhesió als principis, però també si aquests han de ser modificats i identificar si tenen possibles conseqüències no volgudes.  


L’informe (hi ha resum executiu de 6 p), resumeix les opinions dels consultats sobre els principis (que es poden veure en un annex interactiu), relaciona possibles barreres per al canvi, identifica possibles efectes no volguts i proposa unes conclusions i uns propers passos. La consulta mostra un ampli suport als principis i destaca que hi ha oportunitats per avançar en la reforma proposada. A curt termini proposa que la cOAlition S recomani o obligui a que es faci un dipòsit preprint dels resultats de la recerca sota llicències obertes. A mig termini recomana promoure la revisió d’iguals oberta. Recomana també, més a llarg termini, canviar el sistema de reconeixement per tal d’incentivar les pràctiques de CO i desplaçar finançament i infraestructures cap a recolzar un sistema de comunicació científica global, inclusiu i governat per la comunitat investigadora.

Dades de recerca FAIR 

Un mes de notícies: 

EOSC

La EOSC Association va avançant en el seu programa de construcció de l’EOSC. Preveu presentar el Node EOSC EU aquest octubre i està avançant en la definició del que han de ser els nodes individuals de cara a poder iniciar la federació l’any proper. Aquests temes van ocupar un lloc central en els debats de la 8a assemblea de l’Associació.


En l’estratègia europea de la recerca, l’EOSC es presenta com al ‘Common European Data Space’ La visió és crear un sistema per als investigadors a Europa per a guardar, compartir, processar, analitzar i reutilitzar resultats de recerca FAIR (dades, ublicacions i programari) tant dins de cada disciplina com entre elles. Les funcions, caracterísitiques i requeriments dels nodes s’ha començat a definir a partir del “EOSC Association Board position paper on the EOSC Federation and the role of EOSC Nodes”, i, més recentment del docuemnt “Building the EOSC Federation: requirements for EOSC Nodes”. De tota manera, els nodes constitutius de la federació són molt diversos i no és fàcil crear una estructura que aculli la realitat existent. Per poder-ho fer,el’Associació promou una fase en la que examinarà les característiques d’institucions voluntàries per tal de refinar les caracterísitiques de la federació. 


Recursos Educatius Oberts (REO) i Humanitats Digitals


El Consell de Govern de la Universitat de Girona (UdG) acaba d’aprovar la Política institucional de Recursos Educatius Oberts (REO). El text ‘referma el compromís de la universitat pel coneixement obert, que considera que usar, crear i publicar REO contribueix en aquesta obertura’. La política encoratja la comunitat universitària a crear i publicar materials docents i d'aprenentatge com a recursos educatius oberts i a reutilitzar i readaptar els REO existents creats dins i fora de la universitat.  


El passat 20 de juny, la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) va acollir el seminari de Dades Obertes de Recerca en Humanitats del que ja se'n pot consultar els enregistraments. La xerrada va anar a càrrec de Holly Wright de la Universitat de York (“Archive once, reuse everywhere: the Archaeology Data Service and international ecosystems for archaeological data”) i va anar seguida de dues taules rodones, una sobre les dades obertes en Humanitats Digitals i les seves característiques, i l’altra sobre projectes d’investigació en curs sobre dades obertes de recerca em HD. Del seminari n’hi ha una breu crònica al Blok de BiD.