Ciència Oberta
Un mes de notícies:
La UOC acaba de convocar la segona edició del Premi a la Millor Contribució Doctoral en Ciència Oberta per als doctorands. Aquesta 2a edició amb dotació econòmica de 2.000€ i la participació del Banc de Santander.
La Facultat d’Informació i Mitjans Audiovisuals de la UB anuncia la 3a edició del Curs superior universitari en Ciència Oberta. De cara a facilitar l’assistència al curs, aquesta edició combina les sessions presencials amb sessions en línia. El cost de la matrícula és de 770€ i la preinscripció està oberta fins el 15 setembre.
La ciutat de Barcelona ha publicat un nou Pla estratègic de ciència i innovació 2024-2027, ‘destinat a consolidar Barcelona i l’àrea metropolitana com a referents en recerca, innovació i transferència del coneixement’. L’eix 7è inclou la promoció de la ciència ciutadana.
La Fundació Catalana per la Recerca i la Innovació estrena Bloc dedicat a l’estat de la ciència a Catalunya. El Bloc serà bimensual i té ‘la voluntat de crear píndoles divulgatives a partir dels continguts de darrera edició de l’Informe de l’Estat de la Ciència a Catalunya’. El 1r post: “Impacte de la recerca, què és i com és mesura?”
Reforma del sistema de comunicació científica
Ara farà un any, la cOAlition S va proposar cinc principis sota els quals reformar el sistema de comunicació científica (“Towards Responsible Publishing” proposal 03/07/2024”). Aquest a de permetre als investigadors compatir l’espectre complet dels seus resultats de recerca i participar en un sistema nou de control de qualitat i d’avaluació d’aquests resultats .
La cOAlitio S va encarregar a Research Consulting i al Centre for Science and Technology Studies (CWTS) que investiguessin fins a quin grau aquesta visió i principis eren compartirs per la comunitat investigadora. Com a resultat, s’acaba de publicar "Towards Responsible Publishing: Findings from a global stakeholder consultation” que mostra els resultats d’una consulta àmplia a investigadors, societats científiques i entitats finançadores, que vol saber el grau d’adhesió als principis, però també si aquests han de ser modificats i identificar si tenen possibles conseqüències no volgudes.
L’informe (hi ha resum executiu de 6 p), resumeix les opinions dels consultats sobre els principis (que es poden veure en un annex interactiu), relaciona possibles barreres per al canvi, identifica possibles efectes no volguts i proposa unes conclusions i uns propers passos. La consulta mostra un ampli suport als principis i destaca que hi ha oportunitats per avançar en la reforma proposada. A curt termini proposa que la cOAlition S recomani o obligui a que es faci un dipòsit preprint dels resultats de la recerca sota llicències obertes. A mig termini recomana promoure la revisió d’iguals oberta. Recomana també, més a llarg termini, canviar el sistema de reconeixement per tal d’incentivar les pràctiques de CO i desplaçar finançament i infraestructures cap a recolzar un sistema de comunicació científica global, inclusiu i governat per la comunitat investigadora.
Dades de recerca FAIR
Un mes de notícies:
Laia Reventós, a la revista política&prosa, fa una entrevista molt interessant a Mercè Crosas: «El benefici de compartir el coneixement científic és per a tota la societat»
L’Observatori de Bioètica i Dret de la UB va tancar el curs amb una conferencia molt iteressant de Pol Pérez Sust, director del Àrea de Sistemes d’Informació al Servei Català de la Salut: “Estrategia de Salud Digital en Cataluña 2024-2030: Modelo de persistencia de datos clínicos”. No parla exactament de dades de recerca però sí de les dificultats de posar dades en obert i interoperables.
El Repositori de Dades de Recerca (RDR) ha arribat als 1.000 conjunts de dades (datasets) publicats, tres anys després que es posés en marxa el repositori al 2021.
EOSC
La EOSC Association va avançant en el seu programa de construcció de l’EOSC. Preveu presentar el Node EOSC EU aquest octubre i està avançant en la definició del que han de ser els nodes individuals de cara a poder iniciar la federació l’any proper. Aquests temes van ocupar un lloc central en els debats de la 8a assemblea de l’Associació.
En l’estratègia europea de la recerca, l’EOSC es presenta com al ‘Common European Data Space’ La visió és crear un sistema per als investigadors a Europa per a guardar, compartir, processar, analitzar i reutilitzar resultats de recerca FAIR (dades, ublicacions i programari) tant dins de cada disciplina com entre elles. Les funcions, caracterísitiques i requeriments dels nodes s’ha començat a definir a partir del “EOSC Association Board position paper on the EOSC Federation and the role of EOSC Nodes”, i, més recentment del docuemnt “Building the EOSC Federation: requirements for EOSC Nodes”. De tota manera, els nodes constitutius de la federació són molt diversos i no és fàcil crear una estructura que aculli la realitat existent. Per poder-ho fer,el’Associació promou una fase en la que examinarà les característiques d’institucions voluntàries per tal de refinar les caracterísitiques de la federació.
Recursos Educatius Oberts (REO) i Humanitats Digitals
El Consell de Govern de la Universitat de Girona (UdG) acaba d’aprovar la Política institucional de Recursos Educatius Oberts (REO). El text ‘referma el compromís de la universitat pel coneixement obert, que considera que usar, crear i publicar REO contribueix en aquesta obertura’. La política encoratja la comunitat universitària a crear i publicar materials docents i d'aprenentatge com a recursos educatius oberts i a reutilitzar i readaptar els REO existents creats dins i fora de la universitat.