diumenge, 2 de febrer del 2014

Europa aposta per la ciència i per la ciència en obert



El passat 31 de gener la Universitat Autònoma de Barcelona va celebrar una jornada amb el títol "Recerca i Innovació a Europa: Les Universitats a l'Horitzó 2020". Octavi Quintana, Principal Adviser, Directorate General for Research and Innovation de la Comissió Europea va parlar de l’Horitzó 2020, el nou programa de Recerca i Innovació i l’Àrea de Recerca Europea. 

Una bona part de la intervenció d’Octavi Quintana va tractar les línies polítiques que informen el programa Horitzó 2020. Va destacar que mentre que el pressupost global UE ha baixat una mica, el de recerca dins la UE ha pujat un 30% respecte el 7e programa marc. Això és perquè els  responsables UE creuen que el gran problema d'Europa és l’atur i que aquest només es pot resoldre amb un nom model econòmic per Europa. Aquest nou model econòmic Europa només el podrà trobar invertint en recerca i en innovació.

La Comissió Europea sosté dues premisses: 
  • (1) a més ciència, més benestar, i, 
  • (2) com més oberta sigui la ciència més i millor ciència es produirà. 

La segona de les premisses té uns efectes importantíssims per la informació científica ja que implica apostar per la publicació en obert i iniciar el camí d’obrir les dades de la recerca.

El camí cap a l’OA serà llarg i presenta diverses incògnites, però sembla clar que també que la ciència serà oberta si a més de ser-ho els articles a traves dels quals es difon, ho són les dades que els científics recullen i elaboren en la seva recerca. Amb les dades obertes s’inicia un camí sense fressar i per això és bo citar aquí tres publicacions molt, molt recents que poden ajudar a aclarir idees.

Es tracta de:

No em resisteixo a repetir la citació de J. Joyce que, en la presentació de la Jornada, va fer Pilar Dellunde, vice-rectora de recerca de la UAB: “Els errors d'un home son les portes de la descoberta”.