diumenge, 25 de març del 2012

Darrera tota qüestió de nom hi ha una qüestió de renom: Ramón Fernández Jurado

Castelldefels es prepara per incrementar les seves instal·lacions bibliotecàries. La Biblioteca actual passa a un edifici nou que tindrà quasi 5.000 m2. La biblioteca actual es diu Ramón Fernández Jurado. Sembla que aquest també hauria de ser el nom de la mateixa biblioteca a un edifici nou, però el govern municipal (de diferent color polític que l’anterior) ha decidit batejar la biblioteca amb el de Biblioteca Central.

Ramón Fernández Jurado va néixer a Almeria el 1914. Amb la seva família va emigrar a Barcelona on va ser militant primer de la CNT i més tard de la UGT. Va militar BOC i més tard al POUM. Lluità en la guerra civil arribant a ser comandant de l'Exèrcit de la República. Ferit el 1938 és fet presoner per les tropes franquistes que el condemnaren a 30 anys de presó. Alliberat el 1942 va continuar fent activitat política clandestina militant en el POUM fins que s’exilia el 1948. Va tornar a Catalunya el 1964 on va fer activitats cíviques, culturals i polítiques. Els anys 70 va participar en l’Assemblea de Catalunya i, més tard, ingressar al PSC. El 1983 va ser elegit regidor de Castelldefels per aquest partit i va ser escollit en eles eleccions pel Parlament de Catalunya el 1984 encara que la mort lli va impedir prendre possessió de l’acta de diputat.

Castelldefels va fer una biblioteca l’any 1986 i, per unanimitat del consistori, la va batejar amb el nom de Biblioteca Ramon Fernàndez Jurado. El canvi de nom sembla injustificat, però no sense significat. Eliminar el nom de Ramon Fernández Jurado de la biblioteca sembla un acte de revenja política i, sobretot, un acte de desmemòria. Un acte per esborrar de la memòria d’aquest país que aquest país l’han fet (també) persones com Ramón Fernández Jurado: andalús emigrat a Catalunya, militant sindical, combatent a la guerra civil, exiliat i retornat, militant antifranquista i reconstructor de la malmesa societat catalana amb la retornada democràcia.

Eliminar el nom de Ramon Fernández Jurado del nom de la biblioteca és una contradicció en els termes: esborrar la memòria a través d’una institució –la biblioteca- dedicada a preservar la memòria. El pas següent serà eliminar els llibres de Ramon Fernández Jurado de dintre la biblioteca?

Podeu signar per dir que voleu que la Biblioteca es continuï dient Ramon Fernàndez Jurado

p.d. Fernández Jurado va escriure unes “Memòries d'un militant obrer : 1930-1942”. Me’l vaig demanar en préstec consorciat (PUC) a principi d’aquesta setmana des de l’ordinador. M’ha vingut de la URV i el recolliré a la Biblioteca Campus Nord BRGF. Fantàstic!

1 comentari:

Bea Benitez ha dit...

Hola Lluís, els ciutadans i ciutadanes de Castelldefels volem que la Biblioteca es continui dient Ramon Fernandez Jurado. En qualsevol cas, Biblioteca Central (sent la unica biblioteca pública de la ciutat), més que un nom, sembla una broma. Gràcies per fer ressó del tema en el teu bloc. També podeu recolzar la campanya via Facebook: http://www.facebook.com/RFJbibliocastell