dimecres, 7 de gener del 2009

Imatges, imatges i més imatges

Avui s’acaba l’exposició del MACBA “Arxiu universal. La condició del document i la utopia fotogràfica moderna”, una exposició que no m’ha agradat (encara que m’hagi agradat molt anar a veure). Del programa m’anoto la citació de August Sander del 1931 que diu: “Atès que pot ser entesa universalment, la fotografia ja és el primer entre els llenguatges visuals per a les masses d’arreu del món”.

Cal remarcar que l’extensió de la xarxa no s’entendria sense la incorporació de la imatge (fixa i en moviment)? Com que no he estat mai capaç de preveure exactament per on acabarà desenvolupant-se Internet i la tecnologia, confesso aquí que em va sorprendre la incorporació de les màquines de fotos al mòbils i que em sorprèn l’ús de la fotografia digital a mans de la meva fila de 10 anys i de les seves amigues.

I les biblioteques? Hem sabut treure partit de l’atractiu de les imatges per a la gent?

Podíem i podem. Les biblioteques nord-americanes ho van començar a fer ja fa anys senzillament posant en accés lliure versions electròniques. Vegeu per exemple les 12.000 fotografies que la Allen County Public Library ensenya sota el nom del Allen County Community Album.

Vegeu també la més ambiciosa Alaska's Virtual Library and Digital Archives que “presenta la riquesa en fotografies històriques, albums, histories orals, pel·lícules, mapes, documents, objecte, i altres materials de les biblioteques, museus i arxius de tot l’estat”.

I a Catalunya? Tampoc és despreciable del tot la MDC (Memòria Digital de Catalunya), “un repositori cooperatiu des del que es poden consultar, en accés obert, col·leccions digitalitzades de revistes catalanes antigues, fotografies, mapes, cartells, ex-libris, etc. relacionats amb Catalunya”. Molt bona iniciativa a la que hi ha però massa text i poca imatge.

Hem (les biblioteques) d’espavilar, que el món no s’atura. N’és mostra el que em fa arribar en Ramon, els Wikimedia Commons, “una mediateca de 3,761,731 arxius reutilitzables lliurament, on tothom hi pot contribuir” on hi trobo una imatge de l’edifici del Museu del Joguet que ha introduit Adonis Chen des de Taiwan.

Encert d’Europeana que (quan es pot consultar) mostra que, finalment, no han reproduït Google books a la europea, i que, en canvi hi ha introduït importants col·leccions d’imatges.

I per acabar, el que m’envia la Núria. Imatges (bibliotecàries) en moviment.

La Biblioteca de Catalunya havia amenitzat algun acte social amb una actuació de la seva coral, però la biblioteca nacional australiana l’ha deixat enrera amb el seu “Thriller, with book carts” que sembla ser un reportatge videogràfic de la festa de Nadal. En podeu veure una versió menys espectacular sota el títiol “Bibliotecaris a la feina”.

A veure si tot això anima a que les biblioteques de Catalunya aboquin les imatges que guarden en les seves empolsinades col·leccions especials a la xarxa.

p.d. Bufalis! Ha estat dur fer aquest primer BDig de l'any, tant com tornar-s'hi a posar, suposo. Sort que demà podrem dur el que ens han portat els reis a la feina per fer dentetes als que només els han passat carbó!

4 comentaris:

Bego Aguilera ha dit...

Hola Lluís,

per què no t'ha agradat l'exposició?. La vaig anar a veure també durant aquests dies i tot i que no em sembla extraordinària, hi havia col·leccions interessants....

campru ha dit...

Hola Lluís

Potser t'interessarà coneixer el projecte Commons de Flickr, que persegueix crear un arxiu de memòria gràfica mundial d'accés públic.

http://flickr.com/commons/

Lluís Anglada ha dit...

em va agradar anar a l'exposició, em van agradar oltes fotografies, em van agradar moltes sales... però no l'exposició (el tot)

les exposicions haurien d'explicar alguna història, no? ensenyar algun aspecte poc visible; no em sembla que ho faci

vaig anar-hi, en part, encuriosit per les imatges de la propaganda i esperant-hi trobar alguna reflexió sobre això que en diem 'document' (som documentalistes, no?) i no li he trobat, i en canvi sí una barreja confusa entre document i documental

en tot cas, si em va agradar la idea de que la fotografia, quan va sortir va tenir la temptació de catalogar el món; llavors si que hi hagués hagut feina per als bibliotecaris!

Lluís Anglada ha dit...

bloc espiral,

sí, gràcies, tens raó, Commons de Flickr esta molt be, i ésta molt participat per les biblioteques

en vaig parlar una mica de passada fa temps: http://bdig.blogspot.com/2008/07/minimalitats-espais-socials-i.html