dijous, 15 de gener del 2009

L'escriptura, la lectura i els llibres

Elogi de la literatura i de la lectura

Entre reunió i reunió, xerrades sobre llibres amb en Bulent gràcies a les quals em va enviar fa uns dies el text que el nou Nobel de literatura, J.M.G. Le Clézio, va llegir el 7 de desembre passat a l'acte de lliurament del premi. Duu per títol Dans la fôret des paradoxes i el podeu sentir i veure també en un video de 40 minuts.

Un text intel·ligent, poètic i subversiu que recomano llegir alhora que em manifesto incapaç de resumir. Seré capaç almenys de suggerir prou coses com per animar a fer-ne lectura? Ho provo:

  • descriu l'escriptura com un bosc de paradoxes en el que ell s'ha descobert com a somniador i (alhora) fascinat per la realitat,
  • amb l'escriptor que, confrontat amb la realitat com observador, n'és actor,
  • que volent ser la veu dels sense paraula només pot ser sentit pels que saben llegir,
  • que volent fer, no acaba sinó essent un testimoni en el millor dels casos i un voyeur en els més.
  • Parla de la necessitat de la literatura i ho justifica perquè la literatura alimenta la llengua, 'la invenció més extraordinària de la humanitat', i perquè la literatura és un mitjà per expressar la nostra identitat alhora que la manera que tenim els humans de ser compresos en la nostra diversitat i de descobrir l'altre.
  • Ens repta a erradicar la fam i l'analfabetisme, dues malures interdependents.

No n'he llegit res d'en Clézio, però intentaré fer-ho aviat (alguna recomanació?). Amb la Maryvonne, entre reunió i reunió i xerrant sobre llibres, li atribuíem l'atractiu de ser potser el menys francès dels escriptors francesos.

Foment de la lectura

“Les biblioteques universitàries sovint intimiden els nous usuaris”, escriuen Renée Bosman, John Glover i Monique Prince a l’article “Growing adult readers: promoting leisure reading in academic libraries” que es publica a la revista: Urban Library Journal (15.1 Spring 2008). I per a que les biblioteques deixin d’intimidar o no ho facin tant, els autors esmentats consideren que la promoció de la lectura recreacional és una bona mesura.

L’article se suma al moviment prou viu als EUA de fer que les biblioteques esdevinguin un tercer espai, un lloc que no és ni casa ni la feina per trobar-se amb gent i relaxar-se. Les mesures que els autors examinen són:

  • Fer grups de llibres que es mostren a part de la resta de la col·lecció
  • Els blogs
  • L’intercanvi de llibres
  • Els exhibidors
  • Programes de foment de la lectura

Comentari. Potser no massa original, però sistematitzat i que pot servir d’exemple per que les universitats endeguin programes de foment de la lectura recreacional. Jo conec els de la Biblioteca Rector G. Ferraté, de la UPC, que té llibres de poesia i de ciència ficció i discs de jazz.

El llibre com a nova tecnologia

Ho va ser. Tant nou (respecte els rotlles de papir) que la gent no el savia fer servir. Ho podeu veure en un vídeo curtet que m'envia en Manel, que espero que us robi un somriure i que, lamentablement, no sé incrustar a aquesta entrada de blog però que podeu veure clicant aquí.

Llegir J. Rubió

El BDig de fi d'any en el que desitjava ambició i escrit a propòsit de Jordi Rubió i Balaguer ha rebut comentaris d'en Josep Vives, de JTP i d'Assumpció Estivill que em sabria greu que quedessin perduts per inadvertència. Qui se'ls vulgui llegir, que cliqui aquí.

1 comentari:

Robert ha dit...

...ho has aconseguit, corro a buscar el text del nobel...