divendres, 6 de febrer del 2009

Internacionalització de DublinCore

La Dublin Core Metadata Initiative (DCMI) és una organització independent que s’ocupa de desenvolupar estàndards de metadades que siguin interoperables en línia que proporcionin maneres senzilles de trobar, compartir i gestionar informació. Els objectius de la DCMI són:
  • desenvolupar i mantenir estàndards per descriure recursos,
  • donar suport a la comunitat d’usuaris i desenvolupadors i
  • promoure l’ús de solucions basades en DC.

La notícia és que la Dublin Core Metadata Initiative ha acabat el procés pel qual ha pasa a ser un empresa sense afany de lucre amb seu a Singapore. Els fundadors de la nova empresa són la National Library Board Singapore i la Biblioteca Nacional de Finlàndia juntament amb el JISC (Joint Information Systems Commission) anglès, la biblioteca i l’arxiu nacionals de Nova Zelanda i la biblioteca nacional de Corea.

El Dublin del Dublin Core no és el d’Irlanda i sí el d’Ohio, on OCLC té la seu i on va néixer Dublin Core el 1995 a partir d’una xarxa informal d’experts la feina dels quals ha estat recolzada des de llavors per des d’on OCLC.

Comentari. En l’era de la globalització, la catalogació i les normes també es globalitzen, i per mostrar-ho –així es veu- algunes entitats ho visibilitzen desplaçant-se des del centre de l’imperi a punts perifèrics. No hauria de ser mala notícia aquesta ja que permetria que Barcelona fos la seu d’algun organisme o entitats internacionals al servei de les biblioteques. Només ens falta ambició i imaginació i provar-ho.