Estem voltat d’aficions. La gent tenim tendències que ens agrada satisfer i que, exercint-les, convertim en aficions. Passatemps en dèiem abans, i la deriva semàntica indica que avui el temps dedicat a un mateix (i no a treballar) ja no és temps perdut sinó guanyat.
Estem envoltats de gent orgullosa de les seves aficions, i l’orgull els endú a explicar-nos-les: caminades formidables, campionats d’escacs i fins hi ha a qui els agraden les curses de cotxes . Sobre això darrer, es veu que és apassionant la relació que hi ha entre el llast de la betzina del dipòsit i l’avantatge de no repostar.
Algunes aficions són però secretes, o quasi. La lectura és més un vici que una afició. Ens n’estem de publicitar el que llegim o hem llegit. No volem semblar rates de biblioteca o asocials que ens tanquem a casa amb un llibre a les mans.
Però la lectura, a més d’utilitat (i n’és!) és un plaer. Si així ho sentim, n’hem d’estar orgullosos. Ho hem de proclamar. Hem de fer-ho per ser aficionats autèntics, ja que aquests exhibeixen el seu plaer (i les satisfaccions que els comporta) amb orgull.
Orgull lector per aquest Sant Jordi!
I com a mostra del que pot ser l’Orgull lector, tres botons
#jollegeixo
Iniciativa de lletrA, la literatura catalana a internet, que edita la UOC sota la intel·ligent tutela de Teresa Fèrriz. #jollegeixo, promou que els lectors (orgullosos), durant aquesta setmana de Sant Jordi, ens diguem què estem llegint, quin llibre recomanem, quin ens agradaria que ens regalessin o quin volem comprar ... Això corre per Twitter (afegiu el hashtag #jollegeixo al vostre missatge de Twitter) o Facebook (esdeveniment jollegeixo).. Podeu fer-ne seguiment en directe a l'OfflletrA i, físicament, a la seu de la UOC de Rambla de Catalunya, 6 de Barcelona.
Diu la Teresa: “L'objectiu és molt senzill però gens fàcil: aconseguir que els lectors i lectores catalanes comparteixin, amb orgull, el seu llibre de Sant Jordi amb un tuit o al mur del FB”
Què llegeixes?
El QL és una iniciativa de la Institució de les Lletres Catalanes que ja te tres anys de vida (tot una eternitat en aquest món tan perenne d’Internet) i que pilota Carlota Torrents. Un lloc web on alimentar-se d’Orgull lector i on compartir-lo. El Què llegeixes? o QL és un fòrum sobre llibres que va néixer el 23 d’abril de 2008 i que té per antecedent el joc amb el mateix nom dissenyat pe Oriol Comas que es va fer el 2005, Any del Llibre i la Lectura.
QL estrena cara nova, amb una pàgina de benvinguda més atractiva i molt més entenedora. Manté els fòrums, els jocs, l’agenda i la vincloteca i celebra el seu 3r aniversari amb quasi 10.000 quellegistes i més de 6.000 llibres comentats!
Llibres lliures
Una iniciativa de la que m’assabento a través de DHUBdoc i que consisteix en “alliberar” llibres per Sant Jordi. La van fer divendres passat (però com inici de la setmana de Sant Jordi) i consisteix en deixar lliures llibres i documents sobre art i disseny a llocs públics. A més del Centre de Documentació del DHUB, ho fan el CCCB, el MNAC, la Fundació Joan Miró, la Fundació Antoni Tàpies, el Museo de Arte Contemporánea de Vigo (MARCO) i el de Castilla y León (MUSAC).
Diuen que és una iniciativa impulsada pel centre-museu ARTIUM de Vitoria-Gasteiz i és el cinquè any consecutiu que la celebres. Enguany fins un total de 31 centres i museus espanyols van inundar de llibres d’art les ciutats.31 centres units en l’experiència de BookCrossing “alliberant” més de 2.500 volums procedents de la borsa de duplicats de les seves respectives biblioteques.
Diu DHUBdoc: “L’objectiu d’aquesta iniciativa és sumar a les biblioteques dels museus d’art en l’esforç per al foment de la lectura i, més en concret, en la difusió del coneixement de les diferents disciplines artístiques.” Una acció de BookCrossing que fomenta la lectura i l’Orgull lector.
I jo que em pregunto, per on havia de passar per trobar-me’n algun?