diumenge, 5 d’abril del 2009

Nous reptes per a les biblioteques públiques

Article de portada al New York Times del 2 d’abril: la gent amb neces-sitats estan omplint les biblio-teques.

Quan jo era jove, el soroll (Manel, quina és la seva onoma-topeia?) per fer-nos callar de les bibliotecàries (llavors totes dones) era suficient. Ara, la meva biblioteca (que continua essent la de Vic) necessita i té vigilants que ajudin a posar ordre (o que evitin el desordre), quan cal.

Hem volgut tenir les biblioteques dels països avançats, i ara que les tenim (o que ens apropem a tenir-les) hem de saber com fer front als reptes que tenen les biblioteques els països avançats. Reptes com els que plantegen els homeless que usen els lavabos de les biblioteques per rentar-se i els de la molta gent sense Internet o sense PC a casa que hi van a connectar-se.

Reptes com ser (encara més) útil i ajudar a la gent a buscar feina (en temps de crisi o no) com fan les biblioteques de Hennepin County (Minneapolis).

Aquestes són una xarxa de 41 biblioteques amb una mica més de 5M de llibres, CDs i DVDs en 40 llengües i 1.600 ordinadors d’accés al públic que serveixen a no gaire més de 1M de persones. El sistema bibliotecari és el resultat de la fusió el 2008 del sistema bibliotecari del comptat amb el de la ciutat de Minneapolis. Tenen un fullet en el que expliquen la seva història ple d’imatges encantadores.

Com a biblioteca de la comunitat prenen part activa en l’acollida a nous immigrants.

Tenen una secció dedicada als nens des que neixen fins als 6 anys, una altra per als de entre 6 anys i l'adolescència i una per als adolescents.

La biblioteca del centre de la ciutat de Minneapolis té una llibreria on els amics de la biblioteca (una associació de voluntariat) venen els llibres que la biblioteca ha descartat. A la biblioteca hi ha un cafè i, que no m’ho deixi, les biblioteques obren els diumenges!

I els reptes? Entre els reptes de les biblioteques per fer front a tot això és com les persones que hi treballen (bibliotecaris de fet i bibliotyecaris de carrera) gestionen el seu estres.

p.d. I dedicat a la Berta que avui en fa 20, i si ella no s’enfada, també a en Robert, un fan d’aquesta biblioteca.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Vaig directe al tema: les biblioteques públiques haurien d'obrir els diumenges... i també a Setmana Santa! ;-) Trobo que tancar aquests dies resta qualitat al servei.
Res més, volia aprofitar el teu apunt per fer aquest comentari que en va pel cap i que he sentit a dir el darrer cap de setmana a més d'un i més de dos usuaris de la biblioteca Sant Antoni-Joan Oliver de Barcelona.
I t'envio una salutació cordial, llegeixo sovint el teu bloc, té uns bons continguts, gràcies!

Robert ha dit...

Moltes gracies per la part que em toca..., jo vaig coneixer un bibliotecari que treballava a Hennepin County, es diu Chris Dodge i es fa dir Street Librarian, té uns blogs ben interessants...

...a veure quin dia hi podem anar els "auxiliars tècnics" als USA a aprendre noves "maneres" bibliotecaries i no només els "pesos pesados" (Tomas Baiget dixit) de la biblioteconomia...
...respecte als horaris estic d'acord amb el comentari anònim de dalt...

Anònim ha dit...

robert, respecte el teu comentari e 'a veure quan els auxiliars podran anar als USA', saps què et diria un nord-americà? doncs et diria: i tu què has fet per anar-hi? ho has demanat? has presentat una proposta?

abraçades