diumenge, 12 de febrer del 2012

Congrés de llibreters

Vaig poder ser ahir a una part del Congrés de Llibreters en llengua Catalana celebrat aquest cap de setmana a Tarragona. La nota de premsa final anuncia 3 iniciatives que em semblen interessants i que resumeixo a continuació:

  • “El degà la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat de Barcelona, Ernest Abadal, ha estat l'encarregat de presentar l'Escola de la Llibreria que impartirà la primera titulació reglada especialitzada en el sector de les llibreries. “L'objectiu del programa és la màxima aplicabilitat; hem identificat els grans àmbits i estem escollint els continguts més precisos”, valora Abadal. La titulació està adreçada a llibreters en actiu però també a aquells que volen incorporar-se al sector.”
  • “s'ha aprofitat l'ocasió per presentar LibriData, una plataforma digital on line per obtenir informació sobre les vendes i usos dels llibres per als diferents agents de la cadena del llibre amb l'objeciu de facilitar les relacions comercials entre les empreses del sector i optimitzar la gestió. A partir d'aquesta eina la intenció és obtenir dades “que siguin capaces de generar coneixement i finalment acció; ha de ser un model de gestió transversal i que sigui exportable a la resta de l'Estat”, ha explicat Joan Sabaté, director general de Fundacc (Fundació Audiències de la Comunicació i la Cultura) que s'ha encarregat d'explicar la part tècnica del projecte. “Tothom hi haurà d'aportar alguna cosa i les llibreries hauran de posar-hi la disponibilitat del punt de venda”, ha explicat Sabaté. LibriData, que es començarà a desplegar a partir del setembre, “té l'objectiu de saber quin estoc hi ha a cada llibreria el que permetrà adaptar l'oferta editorial”, ha afegit Xavier Mallafré, president de la Cambra del Llibre, que ha posat de manifest que “el 60% de la venda de llibres de Catalunya es fa a les llibreries”.
  • Fèlix Riera ha presentat el Pla Llibreria Activa que té com a objectiu la modernització de la llibreria per donar un millor servei, potenciar la formació del seu personal, la digitalització, la comercialització del fons i les activitats de promoció i foment de la lectura. S'hi destinaran 275.000 euros aquest 2012. A banda, també té la finalitat de fer créixer l'índex de lectura del 61% que té actualment Catalunya fins al 71% que és la mitjana europea. El pla ha d'ajudar a compensar la caiguda de la demanda interna que s'estima serà de l'1,3% i que farà “que els compradors tinguin menys diners per comprar llibres” aquest 2012.”

De llibres n’hi ha perquè algú els escriu i algú els llegeix, i, entremig d’això perquè algú els produeix o edita, els ven o els deixa. Les llibreries són, doncs, un peça fonamental per al sector del llibre. El seu afebliment o desaparició posaria en perill l’existència de molts llibres. No pas de tots, però. Els llibres de gran tiratge, en llegües majoritàries i de venda massiva en un moment donat continuarien tenint mercat a les grans superfícies, a les llibreries virtuals i directament a les grans editorials. Les llibreries són quasi l’únic instrument per accedir a alguns llibres de contingut local i un comerç que democratitza l’accés a la cultura perquè l’apropa al consumidor. El paper dels llibreters és clau també quan recomanen títols i orienten als compradors.

En el que hem dit s’hi poden trobar prou similituds entre llibreries i biblioteques. Prou com per mirar de fomentar la germanor entre els dos sectors. Les llibreries pateixen la crisi també. La crisi econòmica i la tecnològica i la social. La tecnològica que pot bypassar-los com a punts de venda si no entren en el món digital. La social que està produint canvis en les maneres com la gent fa les coses, per exemple, comprar.

Als Estats Units de Nordamèrica el maridatge entre llibreries i biblioteques sembla que ha engendrat un fill amb futur. Quan el termini de préstec d’un llibre e- d’una biblioteca pública està a punt d’acabar-se, el lector rep un avís de cortesia que li dóna l’opció de fer-ne informàticament una compra. Les biblioteques universitàries per la seva banda estan experimentant el que se’n diu la compra sota demanda: es posen llibre e- en el catàleg de la biblioteca i al final d’un període determinat es compren part dels llibres posat s a disposició dels usuaris en funció dels usos que han tingut.

No hauríem de tardar gaire que, que a partir de la geolocalització, una consulta sobre un llibre a internet donés com a resultat, a més de moltes altres coses, les biblioteques que disposen del llibre en qüestió per deixar-lo o de les llibreries que el tenen per vendre. OCLC ho està fent possible per a les biblioteques i una més gran automatització, estandardització i treball en xarxa de les llibreries ho hauria de fer possible.

L’aplicació de solucions noves basades en els ordinadors i la xarxa ens ha d’aportar moltes novetats perquè fer proves serà cada vegada més fàcil i n’hi haurà més d’on copiar. Esperem que les que fem aquí ara tinguin amb el diner públic la prudència que no va tenir el govern del tripartit amb la creació d’algunes iniciatives i plataformes digitals fetes des de aquell atreviment que la saviesa popular atribueix a la ignorància.

De moment, deixo constància aquí d’un projecte alternatiu per editar llibres. Funciona amb micromecenatge a Verkami, una la plataforma de crowdfunding que posa en contacte creadors i possibles mecenes sense intermediaris. El projecte és de vpamies lingüista especialitzat en refranys que vol recollir 4.000 euros per editar i comercialitzar un llibre. Vol trobar 200 persones que avancin 20€ a canvi dels quals rebran rebre un llibre d'unes 200-250 pàgines en mà (a casa amb els ports pagats i dedicat per l’autro). El cobrament es fa amb targeta de crèdit, a través d’un portal segur, i els càrrecs no es fan efectius fins el 40è dia si s’ha aconseguit l’import demanat. En cas contrari s’anul·len tots els pagaments. Interessant.

3 comentaris:

Cansada_dels_gurús ha dit...

Potser fora més valent donar noms concrets, no Lluís?


***********************************

Esperem que les que fem aquí ara tinguin amb el diner públic la prudència que no va tenir el govern del tripartir amb la creació d’algunes iniciatives i plataformes digitals fetes des de aquell atreviment que la saviesa popular atribueix a la ignorància.

Carme Fenoll ha dit...

Iniciatives ben interessants. Em consta que la formació per a Llibreters està despertant molt d'interès.
Aquí es pot llegir un document amb més idees que relacionen les biblioteques públiques i les http://wi7.bookweb.org/files/handouts/BookstoresAndLibrariesHandout.pdf

Lluís Anglada ha dit...

Hola 'Cansada'

L'exemple més clar (a parer meu) del que demanes és el que va fer el Departament d'Educació amb els llibres de text.

Ara que, reclamar valentia i que es donin noms parapetada darrera un pseudònim, no em sembla massa coherent, o si?