dilluns, 15 de juny del 2015

Ajuntaments i diputacions nous, confusions de competència velles



En poca estona i des de casa, amb el carnet de la meva biblioteca i de manera satisfactòria, perfecte, gràcies a eBiblio Catalunya tinc 21 dies (de fet, avui ja només 9) per llegir La buena reputación de Ignacio Martínez de Pisón. Trobareu una crònica del servei a l’article de Bernat Puigtobella al Núvol.

Poca estona després de fer el préstec, rebo un amable missatge de “l'equip de eBiblio Catalunya”, i jo em pregunto, qui me’l proporciona aquest servei. A la p. Web hi apareix el Ministerio de Educación, Cultura y Deporte, el Departament de Cultura de la Generalitat, la Diputació de Barcelona, i les Biblioteques de Barcelona. Segur que hi ha una bona explicació, però no és normal.

El servei és una iniciativa del Ministerio amb les comunitats autònomes. És del  tot raonable que el Departament de Cultura de la Generalitat vulgui implicar en el servei a les administracions locals (municipis, comarques o províncies) ja que les biblioteques són competència local, però, llavors, perquè no hi apareix la Diputació de Lleida o la xarxa de Biblioteques de l’Hospitalet? Suposo que no hi ha altra explicació que les despeses del servei per a Catalunya han estat sufragades per a Diputació de Barcelona, per una banda i per a les biblioteques d’aquesta província, i per la Generalitat de Catalunya, per una altra i per a les biblioteques de la resta de províncies.

Per motius històrico-polítics dels que seria llarg parlar, els serveis bibliotecaris municipals a Catalunya estan recolzats a vegades per una diputació provincial (la de Barcelona) i a vegades per la Generalitat. No cal dir que això no passa en altres serveis que acaben prestant-se de forma distribuïda territorialment amb base municipal. Un servei pot ser prestat per diferents administracions sempre i quan aquestes determinin quines competències assumeix cada una. En el sistema de lectura pública de Catalunya la Diputació de Barcelona ha volgut fer massa sovint de Generalitat i aquesta s’ha limitat a fer (massa sovint també) de central provincial de suport. A Catalunya hi ha sis centrals regionals de suport a les biblioteques, una de les quals és el servei de biblioteques de la Generalitat (!)

En el passat hi hem passat de puntetetes perquè els colors polítics de les diferents administracions semblava que en justificaven les ineficiències. Però els anys passen i les contradiccions no es resolen. Les ineficiències derivades de la confusió competencial son una trava a l’organització dels serveis públics municipals.

Ahir es van constituir els nous ajuntaments de Catalunya, dels que se’n derivaran les noves diputacions; ajuntaments que sembla que neixen amb ganes de fer net a mols vicis del passat. Que així sigui: que la corrupció surti dels consistoris i que hi entri la democràcia participativa. I de passada, si pot ser, a veure si desfem aquest embolic de quins serveis es presten provincialment i quins a nivell català a les biblioteques públiques (municipals).

p.d. Els préstecs interbibliotecaris, jo els demano a biblioteques de fora de la província de Barcelona, em costen zero €; si me’ls proporciones de biblioteques de la pròpia província el cost és 1,40€. No és greu, però no és gens exemplar.




4 comentaris:

Carme Fenoll ha dit...

Benvolgut Lluís,

Dos comentaris breus a la teva entrada. En primer lloc: les administracions que consten a la capçalera de la web d'eBiblio són les que han aportat pressupost al projecte. No descartem en un futur ampliar o reduir la composició d'aquest projecte col·laboratiu. De moment, avaluem positivament que el préstec digital comenci a funcionar i que el grup de treball català format per el Servei de Biblioteques de la Generalitat, la Gerència de Biblioteques de la Diputació de Barcelona i Biblioteques de Barcelona pugui disposar d'elements empírics de valoració.

En segon lloc: en breu canviarem l'estructura de l'enllaç que proporciones on no queda mal explicitada l'organització i organigrama de funcionament de les biblioteques públiques. I hi afegirem una explicació.

Per últim, m'afegeixo als desitjos adreçats als nous consistoris i esperem que les noves polítiques ajudin a enfortir el sistema bibliotecari català.

Cordialment,

Carme Fenoll

Bibliolapalma ha dit...

Benvolgut,
Aquesta organització de les biblioteques que depenen de la Diputació de Barcelona o de la Generalitat porta a situacions difícils, com és el cas de la Biblioteca Municipal de la Palma de Cervelló. Per motius de manca d'espai no hem pogut mai adherir-nos a la Xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona, però com som a la província de Barcelona, no podem tampoc entrar al sistema de Biblioteques gestionades per la Generalitat. Per tant, la nostra biblioteca, creada l'any 1981 i reformada en diverses ocasions, només depèn de l'Ajuntament de la Palma de Cervelló. Hem sobreviscut fins ara oferint amb molt pocs recursos serveis de qualitat. Entreu al nostre bloc (http://bibliolapalma.blogspot.com.es/) i veureu que fem grans esforços per fomentar la lectura i acostar la cultura i el coneixement als ciutadans del nostre poble i rodalies. El nostre catàleg (una base de dades Access) no pot ser consultat per ningú, no gaudim de préstec interbibliotecari ni de cap servei de la Xarxa.
Amb l'arribada dels llibres digitals a les biblioteques, nosaltres quedem definitivament enrere i ja difícilment podrem assimilar-nos. Com no hi ha una altra fórmula, l'única esperança és aconseguir entrar a la Xarxa de la Diputació. Si fóssim a una altra província seriem una bona biblioteca.
Tan de bo vagin desapareixent les duplicitats i Catalunya tingui un sistema bibliotecari únic i lògic.
Gràcies per les reflexions.

Esther Ximénez
Biblioteca Municipal de la Palma

Carme Fenoll ha dit...

Bona tarda,
Hem modificat l'enllaç que comentes a l'entrada i esperem que ara quedi més clar. Cordialment,

Carme Fenoll

Carme Fenoll ha dit...

http://biblioteques.gencat.cat/ca/biblio_tematic/biblioteques_publiques_de_catalunya/biblio_biblioteques_serveis_regionals_centrals/biblioteques_municipals